El projecte d’Escola d’Oficis per la Resiliència Territorial és una iniciativa que pretén establir al poble d’Aramunt Vell una escola taller amb formació bàsicament centrada en dos àmbits: l’agricultura ecològica i la bioconstrucció.
Es tracta de recuperar l’escola taller que ja havia existit a la zona. Laura Barceló, impulsora de la iniciativa, explica que el projecte vol evitar el despoblament de zones rurals i a crear un circuit socioeconòmic respectuós amb el medi ambient i amb les tradicions del territori. En aquest sentit, Santi Soto, assessor del projecte, apunta que els tallers sobre bioconstrucció volen treballar l’aprofitament de materials quilòmetre zero i mantenir l’estructura del poble. També Alejandro Sánchez, assessor del projecte, remarca la necessitat de treballar amb energies renovables per preservar l’entorn.
Es tracta de cursos basats en certificats de professionalitat que siguin eminentment pràctics. I es vol combinar la formació llarga, d’entre 600 a 2000 hores amb tallers puntuals. Es preveu que l’escola taller pugui tenir uns 40 alumnes amb capacitat per una quinzena de persones a cada taller.
Andoni de Andrés, un dels socis del projecte, remarca la importància de mantenir una relació harmoniosa amb l’entorn i convertir Aramunt en un centre de referència en aquesta temàtica.
Ara el projecte s’ha presentat a l’Ajuntament de Conca de Dalt i a diferents ens del territori per buscar suports per tirar-lo endavant.