El Govern ha aprovat declarar com a obres d’emergència deu projectes de desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat, que afectaran 51 municipis, entre els quals Puigcerdà. L'actuació permetrà assegurar la connectivitat en uns moments en què és bàsic garantir la cobertura a tot el territori, a causa de les mesures de confinament imposades per la pandèmia del coronavirus COVID-19. Ara mateix, els increments de trànsit d’Internet s’han situat entre un 50% i un 80% a Catalunya.
Les necessitats generades pel teletreball o la formació en línia, fan més necessari disposar de la xarxa de fibra òptica amb uns nivells de seguretat física superiors a les existents. Així, es facilitarà el desplegament de xarxes finalistes de fibra òptica per part dels operadors de telecomunicacions en municipis que a data d’avui gaudeixen de nivells insuficients de cobertura.
Per tot plegat es fa indispensable activar el mecanisme de la contractació d'emergència per a l’execució d'aquests treballs, per a 10 projectes que permetran connectar deu capitals de comarca i els municipis al seu pas. En el cas de Cerdanya, el tram on es farà el desplegament és entre Bagà i Puigcerdà.
Aquest 2020 quedaran totes les capitals de comarca connectades i els municipis al seu pas, assolint una cobertura de 6,4 milions d’habitats, el 84% de la població de Catalunya. Actualment, la Generalitat compta amb punt de connexió a 29 capitals de comarca.