Al mossèn Benigne Marquès i Sala, canonge i Arxiver Capitular de l'Arxiu Diocesà i del Capitular d'Urgell, i a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, que vetlla pel patrimoni etnogràfic del Pallars Sobirà i per extensió del Pirineu, se’ls ha atorgat la Creu de Sant Jordi.
Mossèn Benigne Marquès és fundador de la Societat Cultural Urgel•litana i secretari de la revista Urgellia i ha fet importants contribucions al coneixement de l’època antiga del Bisbat d’Urgell amb descobertes de documentació inèdita. Fa més de 40 anys que s’encarrega de l’arxiu.

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu des de fa més de 25 anys es dedica a la recuperació, restitució i difusió de l’etnografia de la zona. Al llarg d’aquests anys s’han fet i es fan activitats de dinamització social i comunitària del territori. La reivindicació de l’artesania pirinenca, la publicació d’estudis etnogràfics i la promoció del patrimoni tan material com immaterial ajuden a preservar la història del Pirineu.

Parlen al vídeo: MOSSÈN BENIGNE MARQUÈS, ARXIVER CAPITULAR DE L’ARXIU DIOCESÀ D’URGELL