La Clínica respiratòria La Solana d'Oceja, a l'Alta Cerdanya, estendrà a Catalunya el seu programa de rehabilitació destinat a persones amb problemes respiratoris crònics. Es tracta d'un seguit de tractaments que es duen a terme a la clínica i als seus entorns i que tenen una durada de quatre setmanes. Ara, els seus responsables oferiran aquest programa a pacients catalans durant tres setmanes.

La principal diferència és que, així com el sistema públic de salut francès assumeix pràcticament el cost dels tractaments, els pacients catalans hauran d'accedir-hi, per ara, de forma privada. Malgrat s'ha comprovat la seva eficàcia, aquests tractaments són pràcticament inexistents al territori català i al conjunt de l'Estat espanyol.

Una altra diferència del programa adreçats als pacients catalans és que aquests no dormiran a la clínica si no que s'hi estaran unes hores al dia de dilluns a divendres i després s'allotjaran en hotels de la Baixa Cerdanya.

La iniciativa s'emmarca dins les diverses accions i propostes que fa temps estudia el clúster transfronterer 'El Sol dels Pirineus' per tal de generar negoci a la comarca. Un dels eixos vertebradors d'aquesta agrupació d'empreses públiques i privades, és la salut i el benestar. Així, doncs, per posar en marxa el programa de rehabilitació de la clínica d'Oceja, s'ha comptat amb la implicació de diversos membres, com ara hotels o restaurants.

El programa s'implantarà de forma pilot aquesta primavera. Els seus impulsors confien en que les administracions catalanes i de l'estat espanyol s'interessin per aquest tipus de rehabilitació i en un futur es puguin incorporar al sistema sanitari públic.

Parlen al vídeo: ADRIANA CASTANYER, DIRECTORA REHABILITACIÓ LA SOLANA OCEJA - RAMON TRESERRAS, DIRECTOR CLÚSTER 'EL SOL DELS PIRINEUS'