El jutjat d'instrucció número 2 de la Seu d'Urgell ha citat a declarar com a investigats l'exalcalde de la Seu, Albert Batalla, i l'expresident del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, per presumptes irregularitats a la comarca en matèria d'urbanisme segons ha avançat l’Agència Catalana de Notícies. Batalla i Fierro estan citats el 26 de febrer, i se'ls investiga per la presumpta construcció d'habitatges en una zona protegida de la Seu d'Urgell. També per una suposada prevaricació i falsedat en l'adjudicació d'una planta de tractaments de lixiviats ubicada al dipòsit controlat de residus municipals de Montferrer i Castellbò.
Segons informa l’ACN, la causa està oberta pels delictes de prevaricació, malversació, contra l'administració pública, així per frau contractual, frau de subvencions i negociacions prohibides a funcionaris. La investigació està relacionada amb subvencions de la Unió Europea que no s'haurien destinat al motiu pel qual es van donar. A més, hi hauria concessions d'obres sense els contractes corresponents.
L'actuació parteix d'una querella de fiscalia, que va rebre una denúncia i va investigar el cas durant sis mesos. El jutjat va obrir el procediment el 26 de març de 2019 i la Guàrdia Civil va entrar el 28 de març a l'Ajuntament i a la seu del Consell Comarcal i va bolcar la informació dels ordinadors i es va endur quatre caixes.
L’ACN també publica que s’investiga la que, en el moment dels fets, era la segona tinent d'alcalde i regidora de Promoció Econòmica, Mireia Font, i la gerent del Consell Comarcal, Sara Camps.