Les falles més antigues del Pirineu se celebraven a l’Alt Urgell. Així ho constata un pergamí del fons de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell datat del 1543. Fins ara, l’esment explícit més antic datava de 1763. La temàtica del document també és rellevant.

Concretament, recull la sentència de delimitació dels termes d’Alàs i Torres d’Alàs a la Serra de les peces.

Més enllà de la data i el contingut, cal destacar que aquesta és la primera constància documental de la tradició fallaire a la comarca alt urgellenca. Des de l’arxiu comarcal, volen posar aquest material a l’abast del públic.

El pergamí té unes grans dimensions i no aporta cap descripció de l’activitat fallaire ni tampoc quan se celebrava.

Parlen al vídeo: CARLES GASCÓN, TÈCNIC PATRIMONI CULTURAL CONSELL COMARCAL - JULIO QUÍLEZ, DIRECTOR DE L'ARXIU COMARCAL DE L’ALT URGELL