Els veïns d'Éller, a Bellver de Cerdanya, han engegat una campanya per evitar que es puguin construir nous habitatges a l'entrada del poble. Es tracta d'uns terrenys qualificats com a urbans i que estan inclosos des de fa més de trenta anys al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). L'associació de veïns ha aprofitat el procés de tramitació del Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió dels sòls no sostenibles de l'Alt Pirineu per presentar al·legacions i demanar que no s'edifiqui en aquesta zona. Veuen 'insostenible' que en un futur es puguin construir 22 nous habitatges a tocar de la via que dóna accés al poble i creuen que aquest creixement 'desequilibraria' la comunitat de veïns.

La possible construcció de la vintena d'habitatges suposaria un creixement del poble de gairebé el 30%,fet que l'associació de veïns considera 'desmesurat'.

Per la seva banda, l'alcalde de Bellver de Cerdanya, Xavier Porta, assegura que aquests terrenys estan inclosos al POUM des de fa més de tres dècades i que, ara per ara, no hi ha cap projecte constructiu previst en aquesta zona. A més, assegura que ni des d'Urbanisme, que proposa reduir aquesta àrea, ni els veïns d'Éller s'han posat en contacte amb l'ajuntament per parlar del tema. Per aquest motiu, el consistori també ha presentat al·legacions al PDU per tal de mantenir el que ja figurava al pla urbanístic municipal.

A Éller hi ha actualment una vintena de cases, algunes són segones residències. Al poble hi conviuen ramaders, establiments turístics com un hostal i una explotació de formatges.

Parlen al vídeo: JOAN CLOSAS, PRESIDENT ASSOCIACIÓ VEÏNS ÉLLER - XAVIER PORTA, ALCALDE DE BELLVER DE CERDANYA