Amb l'objectiu de recuperar el bosc de ribera a la comarca, responsables del programa europeu Life Alnus estan portant a terme aquesta tardor una actuació a l'entorn fluvial de les basses de Gallissà, a Bellver de Cerdanya. Es tracta d'una iniciativa que pretén demostrar els beneficis que comporta recuperar aquest paisatge per mitigar els efectes de les crescudes fluvials.

L'amplitud que té la vall cerdana contribueix que el bosc de ribera s'estengui més enllà de l'estricte entorn del riu. Això ajuda a dipositar part dels sediments que arrossega l'aigua i, en cas de crescudes, esmorteeix els efectes negatius que pot ocasionar més avall. A més, també ajuda a la fauna local a tenir un lloc adequat per viure-hi.

Des del projecte Life Alnus reivindiquen la recuperació d'aquests entorns fluvials, tenint en compte que estan en una situació de regressió a causa de l'ús que se n'ha fet de la terra en els darrers anys. En el cas de Bellver, el projecte s'ha plantejat com una prova pilot que servirà per definir models d'actuació en altres indrets mediterranis.
El projecte Life Alnus representa una inversió de 2,5 milions d'euros, el 75% del qual prové de fons europeus. La coordinació dels treballs va a càrrec del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). En el cas de l'actuació de la Cerdanya, també hi col·labora l'Agència Catalana de l'Aigua i la Fundació Catalunya La Pedrera

Parlen al vídeo: JOSEP FABRA, RESPONSABLE PROJECTE LIFE ALNUS