La nova campanya d'excavacions que s'esta portant a terme aquests dies al recinte del Castell de Llívia ha permès desenterrar un nou tram de la muralla que l'envolta. De fet, aquells que fa dies que no pugen dalt del turó els costarà reconèixer l'espai, ja que cada vegada es pot veure més part d'aquesta fortificació. Els treballs han consistit enguany en treure a la llum una de les dues muralles jussanes, la que tancava el poblat medieval. A més, també s'ha identificat una torre angular i dos pous anteriors a la construcció de la muralla.

Si bé en aquesta campanya s'ha pogut desenterrar tota aquesta part de la muralla, les properes actuacions hauran d'encarar-se, més aviat, a la consolidació de les restes i a retirar les grans quantitats de terra i pedres que s'acumulen en aquesta zona.

Fins ara s'ha pogut recuperar diverses torres i la muralla exterior, que en alguns punts fa sis metres d’alçada. Els experts creuen que podria mesurar un quilòmetre de llargada, el que la convertiria en una de les més importants del país.

Els treballs a la muralla van començar el 2014, gràcies a l’aportació que fa cada any la diputació de Girona i l’ajuntament de Llívia. Des del consistori es plantegen destinar més recursos per tal de seguir coneixent com era la fortificació i que aquesta esdevingui un dels principals reclams del municipi.

Des de fa més de vint anys, s’han portat a terme diferents fases per recuperar el Castell de Llívia i de moment ja s’ha remodelat la base, el fossar i part de la muralla que l’envolta.

Parlen al vídeo: EDUARD SÀNCHEZ, ARQUEÒLEG - ROGER ALSINA ESPAÑO, TINENT D'ALCALDE LLÍVIA