La darrera campanya d’excavacions a la ciutat romana d’Isona ha servit per confirmar la hipòtesi amb la que treballaven: la descoberta d’una de les portes de la muralla que donava accés a la ciutat.

Pels nivells que hi ha documentats, en algun tram es conserva possiblement fins a 3 metres d’alçada de muralla. Una muralla que està considerada la més gran descoberta fins ara a Ponent i una de les més ben conservades.

La troballa data des del segle 1aC fins al 2dC. Es troba ubicada a la zona sud del poble actual d’Isona, concretament a la finca de l’Hort del Cavaller de titularitat municipal.

A més, aquest jaciment té la característica que, un cop treballat, si es mira des de la part més baixa de la ciutat es podrà veure la muralla i totes les edificacions posteriors durant l’ocupació romana. També es preveu excavar en breu el jaciment de Llorís, una vil·la romana pròxima a aquesta ciutat.

Parlen al vídeo: CRISTINA BELMONTE, DIRECTORA INTERVENCIÓ ARQUEOLÒGICA - XAVIER BERMUDEZ, ARQUEÒLEG INTERVENCIÓ - IGNASI GARCÉS, INVESTIGADOR PRINCIPAL DEL JACIMENT - ROSA AMORÓS, ALCALDESSA D’ISONA I CONCA DELLÀ