El bosc com a aula infinita d'aprenentatge. Els arbres, els bolets, les plomes dels ocells o un bassal d'aigua són elements de la natura que tenen una forta vessant pedagògica. Amb aquesta idea van néixer les escoles bosc: fa més de mig segle al nord d'Europa i més recentment a Catalunya, on ja hi ha una desena de centres. Un d'aquests és l'escola Arrels, situada a Cortariu, a Bellver de Cerdanya, adreçada a infants de 0 a 6 anys. Aquí les parets de l'aula són la terra, els arbres i el cel, tal com explica la seva coordinadora.

L'entrada a l'escola és flexible, de manera que les famílies poden deixar els seus fills entre les 9 i les 10 del matí. Quan ja hi son tots és el moment de seure en rotllana i cantar el 'Bon dia'. Després de despertar el bosc, tots junts decideixen a quina zona volen anar. Les mestres els acompanyen amb un carret carregat amb tot el que poden necessitar durant la jornada: material didàctic, eines adaptades a la seva edat, roba d'abric o una farmaciola. I també els acompanyen en el seu aprenentatge, intervenint el mínim possible. Al voltant de la 1 tornen al refugi de l'escola a dinar i cap a quarts de quatre les famílies recullen els nens i nenes.

L'escola Arrels és l'única escola bosc del Pirineu. Aquest setembre ha encetat el seu segon curs de funcionament amb quatre alumnes tot i que el centre preveu l'arribada de més nens i nenes, la majoria de famílies que volen venir a viure a Cerdanya. Sembla, doncs, que creix l'interès per aquest model d'aprenentatge.

El centre funciona de manera autogestionada, amb les quotes mensuals de 220 euros que paguen les famílies. Tant l'escola Arrels com la resta d'escoles bosc de l'Estat volen que el seu sistema pedagògic estigui homologat, com ja passa a altres països europeus. Amb aquest objectiu treballen conjuntament per definir criteris de qualitat per aconseguir que el ministeri d'Educació autoritzi el seu model.

Parlen al vídeo: LAURA CECÍLIA, COORDINADORA ARRELS ESCOLA BOSC CORTARIU