Aquest cap de setmana ha tingut lloc l’onzena edició del Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, centrat en el despoblament rural. El Pirineu és el territori de parla catalana on hi ha més pobles abandonats, al padró municipal hi ha registrats entre 80 i 100 pobles sense veïns. A més, un nombre considerable de nuclis de menys de 30 habitants.

Tanmateix, si es compara les comarques pirinenques, assenyalen que el territori més afectat pel despoblament és l’Alt Ribagorça i el Pallars Jussà.
La informació que es reculli aquests dies s’utilitzarà per al projecte que tot just arrenca amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de Generalitat per analitzar les causes i conseqüències del despoblament. Aquesta projecte es du terme a Catalunya, a les Illes balears i al País Valnecià.

El projecte té una durada de tres anys. Ara es s’espera la validació de la fitxa d’anlàlisi, està previst que a principis del 2020 comenci la feina sobre el terreny.

Parlen al vídeo: ÒSCAR JANÉ, PROFESSOR UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA (UAB) - MARIA ÀNGELS BLASCO, DIRECTORA GENERAL CULTURA POPULAR