Un equip d'arqueòlegs està treballant aquests dies al Fòrum romà de Llívia. Els treballs, que formen part de l'estudi que des de fa uns anys porta a terme l'Institut d'Arqueologia Clàssica i la Universitat Autònoma de Barcelona, es centren en dues zones: la necròpolis alt-medieval, on s'han localitzar diverses tombes, i la part oriental de les restes, on s'ha trobat una mena de pasteres on possiblement els romans preparaven el material de construcció del fòrum.

Actualment hi ha un vial que passa entremig de la part del fòrum on s'està treballant. Per tal de facilitar l'estudi de les restes, l'ajuntament traslladarà aquest pas a tocar de l'església. De fet, ja ha començat a traçar el nou camí. De cares a l'any vinent, els arqueòlegs es centraran, doncs, en destapar la part central que ara queda coberta.

En campanyes anterior s'ha pogut constatar les dimensions del fòrum, el qual mesura 42 metres i mig d’ample i possiblement entre 55 i 60 metres de llargada i l’existència d’un temple a la part nord. També s'hi han trobat peces de ceràmica, fragments d’estàtues, marbres provinents del Mediterrani o l’esquelet d’un macaco.

Recordem que el Fòrum romà de Llívia és únic al Pirineu, ja que els altres quatre que hi ha a Catalunya són a la costa.

Parlen al vídeo: JORDI GUÀRDIA, DIRECTOR EXCAVACIONS FÒRUM ROMÀ LLÍVIA