L'hospital de la Cerdanya acaba de celebrar els seu cinquè aniversari. Amb aquest temps, el centre sanitari transfronterer ha esdevingut un hospital de referència a nivell Europeu. Les xifres d'activitat d’un equipament com aquest, en un territori de muntanya i amb poc més de 30.000 residents habituals, són necessàriament modestes. Tanmateix en l’àmbit de la captació de pacient francès, en què l’objectiu era el creixement, els resultats es consideren prou satisfactoris. En un sector de la població que mai no havia tingut accés a atenció hospitalària de proximitat, el repte era convèncer els usuaris i metges de família francesos que un hospital petit podia resoldre amb eficàcia un bon nombre de patologies, per a les quals ja no caldria desplaçar-se a Perpinyà.

Així, doncs, la freqüentació de pacients francesos ha anat creixent sense interrupció des del dia de l’obertura del centre. Aquesta varia en funció dels serveis, però en tots casos, la tendència és
a l’alça. A les consultes externes, per exemple, el nombre d’usuaris francesos duplicava, el 2018, les xifres del 2015 i els pacients francesos que s’han fet operar a l’hospital transfronterer van del 16% el 2015 al 23% el 2018. En altes d’hospitalització s’ha pujat del 20% al 26%.

El cinquè aniversari del hospital no marca el final de la consolidació sinó un punt i seguit amb nous reptes. Entre altres, es parla d’estendre les aliances amb hospitals de referència, com l’hospital de Sant Pau de Barcelona, per reforçar serveis com ginecologia/obstetrícia i d’ampliar l’oferta de salut mental. Un altre propòsit és poder fer tractaments d'oncologia per evitar els desplaçaments dels pacients a Perpinyà, Berga o Manresa. o A més, es vol aconseguir que el SEM i el SAMU pugui donar servei a les dues bandes de la frontera.

Des d’agost del 2014 fins agost del 2019, s’han fet 127.000 visites a urgències,165.000 consultes externes, més de 155.000 proves de diagnòstic per imatge i més de 5.600 intervencions quirúrgiques. En aquest període de temps s’han produït 9.850 altes d’hospitalització i han nascut 738 infants.

Parlen al vídeo: FRANCESC BONET, DIRECTOR HOSPITAL DE CERDANYA