El Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat ha aprovat la resolució de les sol·licituds d’ajut dels projectes estratègics dels grups d’acció local de Catalunya. Els projectes estratègics tenen la particularitat que cooperen directament amb ens i entitats pròpies del territori i aquestes són cofinançadores del projecte. En el cas del Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya, es va sol·licitar pressupost per dos projectes: per una banda, es va optar per donar continuïtat al ja existent “Mengem d’Aquí” i per altra banda, fer néixer un nou projecte sota el nom “De la Terra al Plat”.

A la quarta edició del “Mengem d’Aquí” se li ha aprovat una inversió total de 16.292,70 € i la subvenció del 90 % de l’ajut és de 14.663,43 € finançat el 57 % pel DARP i el 43 % pel FEADER. El 10 % d’ajut restant l’aportarà el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i el Consell Comarcal de la Cerdanya.

La missió principal del projecte ha estat poder conscienciar la població sobre la importància de mantenir una alimentació saludable i potenciar el consum de producte local. Per altra banda, el projecte també vol lluitar contra el malbaratament alimentari procurant que els escolars s’adonin de les quantitats de menjar que es llança i crear consciència sobre un consum responsable dels
aliments.

Per altra banda, el consorci amb col·laboració amb les associacions d'hostaleria, de productor ecològics i de cuina pirinenca d'ambdues comarques impulsen el nou projecte 'De la Terra al Plat', que comptarà amb una inversió total d'uns 16.000 euros. Es tracta d'una iniciativa que busca crear sinergies i enfortir la relació entre els productors i productores agroalimentàries, la xarxa restauradora i hotelera i els comerços locals com a elements claus per al desenvolupament econòmic de l’Alt Urgell i la Cerdanya. L’eix de treball d’aquest projecte s’estructura en diverses fases,com ara jornades de networking, formacions o showcookings.