El Museu Cerdà de Puigcerdà tindrà una planta dedicada als convents del municipi. L'exposició es situarà a la planta menys 1 de l'edifici, que actualment s'utilitza com a magatzem. Des de l'ajuntament han explicat que, a banda de les exposicions temporals i d'altres activitats culturals, el museu Cerdà ha de tenir una col·lecció permanent. Amb aquest propòsit, fa uns anys es van inaugurar dues sales dedicades a la casa i la família cerdana i properament s'acabarà de museïtzar la sala del costat, que explicarà la història de Puigcerdà. La planta dedicada als convents, doncs, completarà la museïtzació de l'equipament.

L’espai es dividirà en tres subespais i presentarà dues temàtiques principals: La primera mostrarà el paper important que tenien els principals monestirs de Puigcerdà, sobretot el dels dominics i el dels franciscans. La segona es centrarà en l’evolució d’un edifici i d’uns espais originàriament destinats a convent de clausura, emmarcat en el context social i geogràfic de l’època, i la vida de recolliment i sacrifici extrem duta a terme per la comunitat de monges, així com la seva relació amb la població puigcerdanesa del moment.

El projecte, que tindrà un cost de 195.000€, comptarà amb una subvenció dels Fons Europeus FEDER de 80.578,51€ i amb una subvenció de l’Àrea de Cooperació Cultural de la Diputació de Girona de 100.000€, de manera la inversió que haurà de fer l’Ajuntament serà a l’entorn dels 15.000€.

L’adequació de la planta -1 del Museu inclou no només la redacció del projecte museístic sinó també la seva execució, el mobiliari museogràfic, l’atrezzo i complements, la implementació gràfica, els equips, instal·lacions i tecnologia multimèdia i les produccions audiovisuals. S'espera que la planta es pugui visitar a finals del 2020.

Parlen al vídeo: ALBERT PIÑEIRA, ALCALDE DE PUIGCERDÀ