Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, tres autobusos sortiran aquest dimecres al matí des de Cerdanya fins a Barcelona per participar a la manifestació organitzada per l’ANC, amb el suport d’Òmnium Cultural i l’AMI. Aquesta manifestació és l’acte central de les entitats sobiranistes per a la Diada 2019, que tindrà l’epicentre a la plaça d’Espanya de Barcelona i que començarà a les 17.14 h.

Dos dels autobusos sortiran a les 10h del matí de Llívia i faran parades a Puigcerdà, a Alp i just abans del túnel del Cadí. El tercer autobús sortirà al migdia. Des de l'ANC Cerdanya han comptabilitzar unes 130 persones que utilitzaran el servei d'autobús. N'hi hauran moltes més, però, que es desplaçaran a Barcelona en vehicle privat. Josep Ribot, portaveu de l'ANC, ha explicat que s'han venut unes 500 camisetes a la comarca i que s'espera una bona delegació de cerdans a la manifestació. Tots ells es situaran al tram 20, entre Gran Via i Villarroel.

Durant el matí s'animarà a tothom a participar a l'Espai Eines de País al Pla de Palau, amb activitats per a conscienciar els ciutadans sobre com fer passos cap a la independència. En aquest espai es facilitarà el canvi de contractes d'empreses de subministrament energètic o bancari, a més de poder fer-te soci de l'ANC o conèixer estratègies de consum. Segons Ribot, 'es busca que la gent faci coses en favor de la república i no només sigui baixar a la manifestació i tornar a casa'.

A banda dels actes de Barcelona, a Cerdanya també s'han organitzat diferents diferents propostes per festejar l'11 de setembre. A Puigcerdà tindrà lloc l'Aplec de Bell-Lloc i al migdia l'arrossada popular al poliesportiu. El camp de futbol d'Alp hi haurà sardanes i després tindrà lloc el 34è concurs d'arrossaires i paella popular. I en el cas de Bellver, s'ha organitzat un esmorzar popular al pla del Codolet i a les sis havaneres a la plaça del Portal.