En el ple del consell comarcal del Pallars Jussà celebrat aquesta setmana s’ha aprovat per unanimitat l’atorgament d’una concessió demanial de la Vil·la Romana de Llorís. Aquest emplaçament es troba dins del municipi d’Isona i Conca Dellà, molt conegut per la seva importància com a vil·la romana i les restes que encara es conserven d’aquella època.

Les primeres dades sobre la vil·la de Llorís daten de principis dels anys 90 a través d’uns treballs de prospecció en el marc de recerca sobre l'entorn d'Aesso, la ciutat romana d’Isona. Coincidint amb la construcció de la nova carretera es va dur a terme una campanya de prospecció arqueològica que va treure a la llum força material arqueològic i enterraments.
Ara, la idea és poder dur a terme excavacions que permetin estudiar aquest jaciment, però també, millorar el camí que uneix aquesta vil·la amb la ciutat romana d’Aeso per preservar i divulgar tot el patrimoni romà de la zona.

Parlen al vídeo: JOSEP MARIA MULLOL, PRESIDENT C.C. PALLARS JUSSÀ