Un grup d'arqueòlegs han tret a la llum el que fa un temps que sospitaven: la presència de les restes d'un poblat ibèric al Serrat del Castellar, al terme municipal de Fontanals de Cerdanya. Es tracta d'un jaciment d'època ibèrica ceretana en un inici, és a dir, segles 4 o 5 abans de Crist, el qual es va ocupar de nou amb la conquesta romana fins al segle primer abans de Crist.

Tot i que té algunes semblances amb el jaciment del Castellot de Bolvir, aquest de Fontanals va ser un assentament amb una clara funció estratègica de control de la vall. A més, el que ha sorprès als arqueòlegs és el seu bon estat de conservació degut, principalment, a que no hi va haver una ocupació en època medieval i a la presència d'un mur que envoltava i protegia el poblat.

Fa un parell d'anys es va fer una primera intervenció per verificar l'existència del jaciment i enguany han començat les excavacions que permetran conèixer poc a poc les característiques d'aquest assentament, tal com s'ha fet en els últims anys al Castellot de Bolvir, al Tossal de Baltarga, al fòrum de Llívia o a Llo. Des de l'ajuntament de Fontanals tenen clar que cal apostar per recuperar les restes i que aquestes es converteixin en un nou atractiu del municipi.

Les excavacions les porta a terme un grup d'arqueòlegs i estudiants d'Arqueologia i Història i s'emmarca en un projecte de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Parlen al vídeo: JORDI MORERA, ARQUEÒLEG I CODIRECTOR EXCAVACIONS - RAMON CHIA, ALCALDE DE FONTANALS DE CERDANYA