Ja han finalitzat els treballs de millora al cementiri vell de Saneja, a Guils de Cerdanya. Es tracta d’un espai que es trobava força deteriorat i per això l'antic consistori va apostar per embellir-lo.

El projecte ha consistit en enderrocar el mur posterior per obrir una nova porta d’entrada, fer uns grans esgraons, plantar gespa i flors i millorar la il·luminació de l’església de St Vicenç. A més, la historiadora local, Dolors de Moxó, ha fet un estudi exhaustiu de les famílies enterrades al cementiri. En total ha comptabilitzat 162 difunts. Els primers es van enterrar el 1870 i l’últim el 1961. Uns panells col·locats en aquest espai permetran conèixer la història del cementiri.

La redacció del projecte ha anat a càrrec de l’estudi d’arquitectura Maurell de Barcelona, que ha accedit a fer-lo gratuïtament, ja que la família és originària de Guils i, de fet, hi té els seus avantpassats enterrats.

Tot plegat ha suposat una inversió d’uns 50.000 euros, finançats pel propi ajuntament.
Recordem que, fa uns anys, el consistori de Guils ja va fer una actuació semblant al cementiri del nucli de Guils.