L’exposició “Perseguits i Salvats. No volien que existíssim” arriba a Varsòvia, on s’estarà fins al proper 27 de setembre exposada a l’Instituto Cervantes de la ciutat. Es tracta del projecte de la Diputació de Lleida i l’Institut d’estudis Ilerdencs que ja ha passat per diferents indrets del món i on es vol recuperar la memòria del pas pel Pirineu lleidatà de milers de jueus que fugien de la persecució nazi durant la Segona Guerra Mundial. Un record tant dels que van fugir com de la gent anònima i desinteressada del Pirineu lleidatà que els va ajudar a fer-ho.
El projecte de la Diputació de Lleida va ser iniciat l’any 2013 per recuperar de l’oblit i donar visibilitat arreu d’aquests fets tan colpidors. Precisament també dins del projecte s’han senyalitzat aquestes rutes d’evasió dels refugiats a través del Pirineu.
I en el cas de Varsòvia, la mostra s’ha inclòs dins el programa del prestigiós festival de cultura jueva Singer. L’exposició compta de 21 plafons amb fotografies i articles i restarà a la ciutat polonesa fins al 27 de setembre.