Els cossos de 17 soldats morts als combats del front del Pallars trobats fa dos anys ja descansen a l'interior del cementiri de Figuerola d'Orcau gràcies a l’acte d’homenatge que els ha fet la Generalitat. Són soldats d'entre 18 i 40 anys que haurien mort la primavera del 1938, durant l'avanç franquista per la comarca. De moment, les restes no han estat identificades.

El programa d'identificació genètica diposa d'una base de dades on hi ha els perfils genètics de les restes localitzades en fosses i els perfils genètics de familiars de víctimes de la Guerra. D'aquesta manera, si hi ha coincidència genètica, la víctima pot ser identificada.

A l'acte, també s'han lliurat tres cossos a l'alcalde de Gavet de la Conca, ja que les restes van ser localitzades en aquell municipi i la llei estableix que les víctimes no identificades ni reclamades han de ser enterrades als cementiris dels municipis on van ser trobades.

Les restes dels 17 soldats rebels i 3 de republicans es van recuperar el 2017 gràcies al Pla de fosses, que planifica i prioritza l'obertura de fosses així com els treballs per identificar-ne les víctimes, que inclouen l'extracció d'ADN de les restes exhumades.

Parlen al vídeo: GEMMA DOMÈNECH, DIR. GRAL. MEMÒRIA DEMOCRÀCTICA - XAVIER BADIA, ALCALDE DE GAVET DE LA CONCA