L'helicòpter nocturn del SEM ha fet 15 serveis a l'Alt Pirineu i Aran en el seu primer any de funcionament, des del 15 de juliol de 2018 fins al 30 de juny de 2019. En total, ha dut a terme 177 trasllats de nit a tot Catalunya, dels quals 51 han estat a la demarcació de Lleida, 34 des de Ponent.
La majoria dels 177 pacients que han fet ús d'aquesta urgència medicalitzada han patit algun traumatisme causat majoritàriament per un accident de trànsit (28%) o un infart (24%).
Tot i que la base des d'on opera l'aparell nocturn es troba a Sabadell, hi ha una desena d'helisuperfícies i heliports que a data d'avui estan certificats per acollir vols nocturns, entre els quals hi ha el de l'Hospital de la Cerdanya i el de Vielha. Properament també s'hi sumarà l'hospital de Tremp. La previsió és que més endavant els helicòpters també puguin aterrar en d'altres espais habilitats pactats amb el territori com ara camps de futbol. 
La posada en marxa de l'helicòpter nocturn neix amb l'objectiu de garantir l'equitat en l'accés al sistema sanitari públic de tota la població de Catalunya, reduir els temps de trasllat entre hospitals de les zones més allunyades dels centres terciaris i millorar la cobertura sanitària d'aquests punts en alliberar recursos medicalitzats terrestres. A més, cal tenir en compte que el temps del trasllat de pacients que pateixen ictus, infart o politraumatisme és vital.