El programa europeu Leader subvencionarà un total de 17 projectes empresarials de Cerdanya i l'Alt Urgell. S’ha aprovat recentment l’atorgament de gairebé 640.000 euros en ajuts per a la creació o millora d’empreses del territori que suposen una inversió total de prop de 3,2 milions d'euros.

Dels 17 projectes que han obtingut ajut, 12 corresponen a l’Alt Urgell i 5 a Cerdanya. Territorialment, els projectes abasten municipis tan diversos com la Seu d’Urgell, Arsèguel o Montferrer i Castellbò pel que fa a l’Alt Urgell, mentre que a Cerdanya els projectes estan repartits entre Bellver, Llívia, Isòvol, Puigcerdà i Bolvir.

Els imports dels ajuts aprovats oscil·len entre un mínim de 1.041,06 € i un màxim de 99.958,41 €. I pel que fa les inversions que volen fer els emprenedors al territori varien entre un mínim de 20.254 € i un màxim de 812.670 €.

Dins dels projectes aprovats hi predominen aquells relatius a la producció agroalimentària de proximitat, la indústria i la restauració o turisme rural. Així, els ajuts es destinaran a una cerveseria i
destil·leria artesana, la creació d’un obrador de productes làctics, la construcció d’una
nau amb instal·lacions frigorífiques per la distribució i venda de productes congelats o la creació d’una casa rural i un nou refugi de muntanya. Per altra banda, també trobem la millora de
moltes empreses ja existents, que aprofiten per ampliar el seu negoci o adquirir nova maquinària.

Els nous ajuts LEADER venen a consolidar la política de suport del Consorci Alt Urgell – Cerdanya als emprenedors de totes dues comarques per tal de continuar dotant-les de les eines necessàries per a la creació i el manteniment de llocs de treball, la retenció de talent i l’impuls de noves iniciatives empresarials, tot plegat de cabdal importància en un territori de muntanya.

Estan cofinançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, que hi aporta un 57%, i la Comissió Europea a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), que hi destina el 43% restant.

Hi ha prevista una nova convocatòria d’ajuts LEADER, en els propers mesos. Les persones
interessades poden contactar amb el Consorci o bé consultar el web  www.cauc.cat

Parlen al vídeo: