Pallerols del Cantó i Cassovall han acollit aquest dissabte un homenatge al centenari d’una de les cançons populars més conegudes de l’Alt Urgell, el Gall Negre. Va ser composta per Pere Cases, l’Agustinet de Pallerols, i es va cantar per primer cop el dia de Sant Pere de l’any 1919 a la porta de l’església de Cassovall. Justament, aquest diumenge s’ha volgut rememorar l’efemèride amb la col·locació d’una placa a ca l’Agustinet, a Pallerols, i amb una cantada a Cassovall.

La cançó retrata amb ironia l’enfrontament que hi va haver entre aquests set xolladors i mossèn Anton de Solanell quan els homes es van negar a entrar a l’església a resar el rosari.

De fet, la cançó va ser prohibida per la dictadura de Primo de Rivera. L’acte d’homenatge a aquest centenari ha comptat amb el suport de la Fundació Privada Artur Blasco, l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

Parlen al vídeo: ARTUR BLASCO, MÚSIC I MUSICÒLEG