El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat aquests dies una campanya per tal d’eradicar els exemplars de pampa caucàsica que hi ha a la llera del riu Segre al seu pas per l’Alt Urgell. Es tracta d’una planta invasora i urticant procedent del caucas, que a banda de ser perjudicial per al medi ambient és perillosa per a la salut humana. Un fet que la converteix en la planta invasora més perillosa detectada fins ara a la zona.

La planta va arribar fa anys a l’Alta Cerdanya, ja que un establiment hoteler de Font-romeu en va plantar una al seu jardí amb motius ornamentals. L’arrossegament de les llavors Segre avall, però, ha fet que les plantes s’hagin anat extenent fins ben bé la Seu d’Urgell. Tot plegat, malgrat els esforços de contenció que es van fer fa anys des de la Diputació de Girona.

De moment s’han detectat uns 85 punts on hi ha grups de plantes d’aquest tipus. En alguns només hi ha un exemplar sol, però en d’altres se n’han arribat a detectar prop de 500. En cas que la planta estigui en una zona transitada es retira, però quan es troba en zones de difícil accés senzillament es talla de socarrel i es deixa assecar al mateix lloc. Ara, els operaris seguiran rastrejant la llera del riu Segre fins ben bé el pantà d’Oliana.

Parlen al vídeo: JORDI GARCIA PETIT, DIRECTOR PARC NATURAL CADÍ-MOIXERÓ