L’informe elaborat per l’Observatori del Treball i el Model Productiu indica que la Cerdanya és la comarca millor situada a nivell socioeconòmic de tot Catalunya i puja del tercer al primer lloc respecte a l’informe del 2017. El Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça també es troben cap a la part alta de la taula, mentre que el Pallars Jussà i l’Alt Urgell ocupen llocs del final de la classificació. Pel que fa a la població dependent, el Pallars Jussà és una de les tres comarques de Catalunya on el grau de càrrega que representa la població en edats dependents per a la població en edat de treballar és més elevat, d’un 61,6%, també és la tercera en grau d’envelliment; i l’Alt Pirineu i Aran és la segona demarcació de Catalunya amb un grau d’envelliment més elevat, del 149%. Pel que fa a l’índex de producció de la demarcació pirinenca respecte Catalunya representa només un 0,7% i dividit per sectors, el més destacat és l’hostaleria amb un 2%. Pel que fa a la renta familiar bruta disponible, l’Alt Pirineu i Aran presenta divergències, mentre Cerdanya ha augmentat en 400 euros, al Pallars Jussà és de les que més ha perdut. Altres comarques, com l’Alt Urgell, els canvis no han estat tan significatius. I en el rànquing d’atur, Cerdanya i Alta Ribagorça han millorat substancialment, mentre que al Pallars Jussà la davallada d’atur ha estat insignificant; tot i que totes les comarques de l’Alt Pirineu es troben per sota de la mitjana catalana.