Fem Oliana - Esquerra i Compromís per Oliana han arribat a un acord de govern, de manera que desbancaran a Junts de l’alcaldia. En les darreres hores, totes dues formacions han signat un pacte postelectoral que farà que la cap de llista dels republicans, Carme Lostao, sigui elegida alcaldessa i el de Compromís, Jordi Vila, tinent d’alcalde. A l’acord, les dues formacions constaten que els seus programes electorals presenten un gran nombre de coincidències. També remarquen que faran una gestió responsable, prioritzant aquells projectes que generin consens i responguin a l’interès general. A més, també apostaran per uns pressupostos participatius. Pel que fa al funcionament de l’equip de govern, els 3 regidors d’Esquerra i els 2 de Compromís assumiran responsabilitats, i els acord de govern es prendran per unanimitat. En cas que hi hagi discrepàncies, es consultarà als veïns en un Consell de ciutadans. Allà, la decisió es prendrà per majoria, i llavors es defensarà de forma unànime al ple. En tot allò que no tingui a veure amb l’àmbit estrictament local, hi haurà llibertat de vot. Tot i això, el pacte també estableix que a nivell nacional l’Ajuntament d’Oliana es considerarà un consistori republicà que treballarà al costat del Parlament de Catalunya en tot allò que tingui a veure amb les llibertats del país. Aquest pacte posarà el punt i final als 8 anys de mandat de Miquel Sala, de Convergència i Unió, que en aquestes darreres eleccions ha perdut la majoria absoluta i s’ha quedat amb 4 regidors. En aquest sentit, des de la formació han deixat clar que es van negar a pactar amb Compromís, en considerar-lo un partit del 155. També han explicat que van fer una proposta per partir-se l’alcaldia 2 anys cadascú amb Esquerra, però que els republicans ho van rebutjar. Per tot plegat, asseguren que faran una oposició constructiva que vetllarà pels interessos del municipi.

D’altra banda, i pel que fa a la Seu d’Urgell, en les darreres hores Compromís ha ofert un govern d’unitat. Un cop acabada la ronda de contactes amb els diferents grups municipals, l’alcaldable de la formació, Òscar Ordeig, ha assegurat que hi ha molts punts programàtics comuns. És per això que creu quecal abandonar el partidisme i fer un pacte de ciutat que permeti tirar endavant els projectes necessaris per fer avançar la ciutat. Des de Junts per la Seu han respost a través de les xarxes socials lamentant que Compromís utilitzi els mitjans de comunicació per fer-los arribar missatges, i han deixat clar que aquest govern d’unitat no se’ls va proposar en la reunió mantinguda la setmana passada.
Tot i això, han deixat clar que maig pactaran amb Compromís, tant per les diferències a nivell ideològic com amb la forma de fer política. Asseguren que aquesta es basa únicament en la destrucció i la crítica, i confien que la resta de formacions tampoc compareixein aquesta forma de fer i no pactin amb la formació liderada per Ordeig.