Els resultats del passat diumenge a les eleccions municipals a l’Alt Urgell han fet que les negociacions per arribar a possibles pactes se centrin bàsicament en tres escenaris. Aquests són les dues poblacions més grans, la Seu d’Urgell i Oliana, així com el Consell Comarcal. En cap de les tres institucions hi ha majories absolutes i en totes elles Esquerra hi pot acabar tenint un paper determinant. És per això que des de la formació ja han emès un comunicat on han deixat clar que, en el cas de la Seu i el Consell, fins la setmana que ve no s’asseuran a parlar amb les altres formacions de cara a establir possibles pactes. Així, han remarcat que estan analitzant internament quins són els pros i els contres de les diferents estratègies a seguir, tant a nivell local com comarcal. També han assegurat que el canal de comunicació entre partits a l’hora d’abordar aquestes negociacions no ha de ser la premsa. Ho han fet després que aquest dijous el diari Segre hagi publicat que Compromís per la Seu hauria ofert la presidència del Consell Comarcal a Esquerra, a canvi que els republicans fessin alcalde de la Seu a Òscar Ordeig. Sigui com sigui, fins la setmana que ve no es produirà cap reunió entre Compromís i Esquerra.
Qui sí que s’ha vist aquest divendres han estat el mateix Ordeig amb el candidat de Junts per la Seu, Jordi Fàbrega. Han mantingut una reunió que han qualificat de cordial, però on s’han fet paleses les discrepàncies entre les dues formacions, un fet que dificulta qualsevol tipus d’acord. La setmana que ve, Ordeig també es veurà amb els regidors de la CUP. En el cas d’Oliana, els dos regidors de Compromís es mostren disposats a arribar a un acord amb els tres d’Esquerra per conformar una majoria que faci fora a Junts de l’Ajuntament. Consideren que els veïns han votat perquè hi hagi un canvi i aquest divendres s’han de reunir amb els republicans. De moment, des d’Esquerra han declinat fer declaracions fins la setmana que ve, quan hi hagi alguna cosa confirmada.