Dotzè dia de campanya per a la majoria de partits que es presenten a les eleccions municipals d’aquest diumenge la Seu d’Urgell. Junts per la Seu ha dedicat el contacte amb la premsa a parlar de les seves propostes per revitalitzar el Centre Històric. Han reivindicat la feina feta per tal que la catedral sigui Patrimoni de la Unesco. També han assegurat que donaran suport a accions com l’ampliació del Museu Diocesà o que impulsaran un Museu de Cultura Popular i Tradicional Pirinenca als antics jutjats. També seguiran amb les ajudes per pintar porxos i façanes entre d’altres accions.

Per la seva banda, Compromís per la Seu ha abordat aquest dimarts la qüestió de l’aparcament i la zona blava. Han lamentat que es creessin 500 places d’aparcament gratuït al costat del Mercadona i que, en canvi, es mantingui el mateix nombre de places de pagament mitjançant la zona blava al centre de la ciutat, on hi ha el petit i mitjà comerç. Així, s’han compromès a reduir les tarifes i l’àrea de zona blava en els primers 100 dies de mandat.

Des d’Esquerra, mentrestant, han exposat el seu model turític per al municipi. Apostaran per l’ecoturisme, ja que consideren que és el que aporta una experiència turística més interessant per al visitant i també la que genera menys impacte negatiu sobre el territori. Així, volen aprofitar la situació geogràfica de la Seu, a cavall de dos parcs naturals i amb tres espais d’especial interès relativament propers: la muntanya d’Alinyà, el geoparc Conca de Tremp Montsec i Boumort.

Des de la CUP han aprofitat el dia de mercat per tal de donar a conèixer les seves propostes en l’àmbit dels drets bàsics de la ciutadania. Així, s’han compromès a garantir aquests drets en àmbits com la salut, el transport sanitari o l’alimentació.

A més, també aposten per crear horts solidaris i comunitaris, que fomentin la cohesió social i aportin una part de la collita a finalitats socials. Des de la formació també volen constituir un Consell Municipal de Participació per a l’Emergència Social on siguin presents totes les entitats que treballen per als drets socials de la comarca.

Qui també ha aprofitat el dia de mercat per abordar qüestions de l’àmbit social ha estat la Seu en Comú. Així, han destacat la voluntat de treballar des del Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell per tal de garantir la integració plena d’aquelles persones que han arribat a la ciutat els darrers anys provinents d’altres països. Els volen oferir formació i informació i donar-los veu com a col·lectiu. També han abordat qüestions com el reforç de l’assistència domiciliària, les facilitats per fer accessibles els pisos de gent amb mobilitat reduïda o l’habitatge.

També es comprometen a treballar per eradicar la violència de gènere, les desigualtats i les discriminacions contra qualsevol col·lectiu. A més, agilitzaran els tràmits en els casos d’enterraments civils i treballaran des de l’Ajuntament per fer realitat el dret a una mort digna.

Parlen al vídeo: CARME ESPUGA, NÚMERO 4 DE JUNTS PER LA SEU - MARTA ROCA, NÚMERO 8 DE JUNTS PER LA SEU - ÒSCAR ORDEIG, ALCALDABLE DE COMPROMÍS PER LA SEU - CARLOS GUÀRDIA, NÚMERO 3 D’ERC A LA SEU - FRANCESC VIAPLANA, ALCALDABLE D’ERC A LA SEU - VIRGÍNIA ÁLVAREZ, NÚMERO 3 DE LA CUP A LA SEU - MONTSE ROTLLAN, NÚEMRO 2 DE LA SEU EN COMÚ - ENRIC RIU, ALCALDABLE DE LA SEU EN COMÚ