El regidor no adscrit Lluís Mas i el del PDeCAT Pere Arderiu de Das han presentat una denúncia a la Junta Electoral de la Zona per presumptes irregularitats en el cens municipal. Ho han fet després de detectar l'existència de persones empadronades a l'edifici de l'ajuntament i al domicili de l'alcalde Enric Laguarda. La Fiscalia de Girona veu indicis de prevaricació i delicte electoral i ja ha presentat la denúncia. Ara serà el jutjat d’instrucció de Puigcerdà el que s’encarregarà de portar el cas i determinar si hi ha responsabilitats penals.
Segons expliquen els denunciants, els primers indicis els van detectar a les eleccions generals del 28 d'abril, quan van descobrir que el padró havia augmentat considerablement en poc temps i que algun veí no havia pogut votar.
Els dos regidors també han denunciat a la Junta Electoral suposades irregularitats en el sorteig dels membres de les meses electorals del 26-M i la junta ha demanat que es repeteixi. A més, els denunciants volen que es convoqui un ple extraordinari per tal que l'alcalde doni explicacions sobre les actuacions que s'han dut a terme en aquest mandat en relació amb el padró. Sostenen que la modificació del cens s'ha fet amb la intenció d'afavorir la reelecció del batlle en les properes eleccions municipals. També volen accedir al llistat de persones de Das que disposen del forfet de Masella, ja que els regidors asseguren que el consistori els atorgava a canvi dels empadronaments i del vot.
Recordem que a Das el 2015 ERC va superar CiU per un vot. D’un cens de 165 persones, els republicans en van obtenir 58 i els convergents 57. A les properes municipals el cens és de 183 persones.