La tradicional Vertical Cabanera, una competició que durant 9 anys ha consistit en l’ascensió a Montsent de Pallars des de Capdella amb 1400 metres de desnivell en 5 kilòmetres, enguany s’ha reconvertit en una cursa de muntanya, la Cabanera, que vol descobrir diferents indrets de la Vall Fosca amb un canvi d’itinerari anual.
En aquesta primera edició, que se celebrarà el proper 13 de juliol, hi ha previstos 2 itineraris. Un primer de més de 23 kilòmetres i mig i més de 1100 metres de desnivell i un segon, la Marxa, de 12 kilòmetres i mig i 850 metres de desnivell.
El punt de sortida és La Plana de Mon-rós i l’itinerari llarg travessa 9 pobles de la Vall.
La cursa a més, coincideix amb el festival de sederisme de La Vall Fosca-Pirineus, durant el qual es farà també una caminada per indrets de la cursa.