L'ajuntament de Puigcerdà ha guanyat el litigi que tenia amb l’agència de l’aigua del Roine-Mediterrani-Còrcega, pel qual l’agència de l’aigua francesa reclamava al Consistori una quantitat anual per l’aigua que el municipi capta a l’Estat francès i que, a través del canal internacional,
arriba a la vila. Concretament l’agència de l’aigua francesa reclamava a l'ajuntament 220.000 € corresponents als anys 2013, 2014 i 2015.

Des de l'ajuntament sempre s’ha argumentat que la sèquia es regula per un tractat internacional i que aquest preval sobre els drets interns dels estats.

La major part de l’aigua de Puigcerdà es capta a Riutès (vall de Querol) i, a través del canal internacional, arriba al municipi per la zona del Torniquet. El canal està regulat pel dret internacional, i particularment pel Tractat de Baiona i pel propi reglament de la sèquia. A Puigcerdà li correspon un cabal mínim de 300 litres per segon durant 12 hores al dia, o bé de 150 litres per segon durant 24 hores al dia. La propietat del canal correspon a l’Ajuntament de Puigcerdà, que disposa d’una franja de terra de 6,5 metres al costat de la sèquia. Un organisme presidit per l’alcalde de Puigcerdà i amb representants dels municipis de Puigcerdà, Enveig i la Tor de Querol s’encarrega de la governança d'aquest canal.

Parlen al vídeo: ALBERT PIÑEIRA, ALCALDE PUIGCERDÀ