L'associació ceretana l'Àliga d'ajut i suport en el càncer s'ha proclamat aquest diumenge Cerdà de l'any 2018. Enguany, l’acte de proclamació de la 33a edició d’aquest guardó, que impulsa l'Institut d'Estudis Ceretans, ha tingut a Estavar. Dels 807 vots, 162 s'han registrat a la web, mentre que 645 s'han fet als ajuntaments. Així doncs, l'Àliga, ha estat el finalista amb més suport, seguit d'Èric el Català i del Grup de Recerca de Cerdanya.

Dues representants de l'entitat guanyadora han recollit el guardó i han agraït el suport dels veïns i veïnes. L'associació Àliga d'ajut i suport a les persones que pateixen càncer i als seus familiars va néixer el 2008. A més d'oferir-los suport econòmic i emocional, organitzar xerrades als centres educatius o impulsar la Nit dels Cerdans, l'entitat ha adquirit i cedit a la Fundació Hospital de Puigcerdà diferents aparells per detectar i tractar el càncer.

Durant l’acte s’ha projectat un vídeo presentació dels finalistes i s'han obsequiat els millors dibuixos del concurs de cartells. També hi ha hagut un espai per a la música, la lectura d'obres premiades als Jocs Florals de Cerdanya i la dansa, a càrrec del grup Jove i Júnior de Dansart. A més, els castellers de Cerdanya han obert l'acte.
El guardó del Cerdà de l’Any premia a les persones o entitats de la comarca que s’han distingit en la seva tasca cultural, social o esportiva de manera desinteressada. Els ajuntaments i veïns proposen els seus candidats i un jurat escull els tres finalistes i obre el període de votació. El guanyador és el finalista que aconsegueix més suport. L'any passat, per exemple, el guanyador va ser el Carnestoltes Tradicional de Bellver i anys enrere, també van ser cerdà de l'any els xicolaters de Palau de Cerdanya, Mercè Marty, la Fundació Adis o Kilian Jornet.