El Pallars Jussà, juntament amb el Solsonès, és la comarca 'més feliç" de la demarcació de Lleida, segons una enquesta duta a terme per la Càtedra d'Innovació Social de la Universitat de Lleida (UdL) a 2.027 persones de més de 150 municipis de la demarcació i que s'ha traduït en el 'Mapa de la felicitat de les comarques de Lleida 2019'. Concretament, aquestes dues comarques de muntanya obtenen una valoració global de 7,7-sempre segons la percepció dels mateixos habitants- i superen així en 0,5 punts el grau de satisfacció mitjà de la demarcació (7,2), com també els de Catalunya (7,3).

Pel que fa a l'Alt Urgell, l'estudi li atribueix una mitjana de 7,1. És a dir, a prop de la mitjana catalana, al mateix nivell que l'europea i dues dècimes per damunt de la mitjana espanyola de felicitat. La comarca alturgellenca ocupa el 5è lloc d'entre les 11 que s'han analitzat.
Just per damunt i a poca distància, el tercer i el quart lloc del rànquing és per a dues altres comarques veïnes: Pallars Sobirà i la Noguera, amb un 7,3 cadascuna.

Per contra, l'Alta Ribagorça apareix com la que té la població menys feliç, amb una valoració de 6,3.

El treball -que es va iniciar el març de 2018 i s'ha acabat aquest febrer- no inclou la Cerdanya ni la Val d'Aran perquè, segons els autors, no han obtingut dades suficients.

A banda del grau de satisfacció amb la vida en general, la Càtedra d'Innovació Social també ha quantificat el benestar subjectiu, el benestar social i l'optimisme de la població. La mitjana provincial per als tres barems ha estat d'un 7,7, un 7 i un altre 7. El Pallars Jussà és la comarca que obté les millors valoracions en tots tres criteris: 8,4 en benestar subjectiu, 8,3 en benestar social i 7,4 en optimisme.

La majoria de les persones que han respòs l'enquesta són dones (72%), mentre que els homes que hi han pres part representen només un 28%. Per franja d'edat, la més nombrosa són els adults entre 35 i 54 anys (51%), seguida dels joves entre 18 i 34 (29%) i dels majors de 55 (20%).