L'Advocacia de l'Estat ha portat als jutjats els ajuntaments de la Seu d'Urgell (Alt Urgell), Bolvir (la Cerdanya) i Sarroca de Bellera (Pallars Jussà) per aprovar una moció de suport a la reprovació del rei del Parlament. Segons fonts de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), a la demarcació de Lleida han estat set consistoris i un consell comarcal, mentre que a la demarcació de Girona han estat vuit ajuntaments i un ens comarcal.
La moció donava suport explícit al punt número 2 de la resolució que rebutjava i condemnava el posicionament de Felip VI, ''la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència exercida pels cossos policials durant l'1-O". També refermava el compromís amb ''els valors republicans'' i apostava per ''l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia''.
La resolució instava les institucions de l'Estat a garantir la convivència, la cohesió social i ''la lliure expressió de la pluralitat política a l'Estat'', i reprovava ''els actes repressius contra la ciutadania'', a més de condemnar ''les amenaces d'aplicació de l'article 155 de la Constitució, la il·legalització de partits polítics, la judicialització de la política i la violència exercida contra els drets fonamentals''.

La intenció de l'estat és aconseguir que s'anul·lin els acords dels plens. El jutjat dóna 20 dies als consistoris denunciats per trametre l'expedient administratiu. La mateixa moció es va aprovar en un centenar d'ajuntaments d'arreu de país i 24 han rebut la denúncia. Es preveu, però, que durant els propers dies arribin nous requeriments.