La Generalitat, l’Ajuntament de Puigcerdà i el Consell Comarcal han acordat traslladar l'Arxiu Comarcal de Cerdanya a l'antiga Acadèmia del llac, un edifici emblemàtic situat al parc Schierbeck. En el ple municipal d'aquest dimarts, el consistori ha aprovat cedir aquest espai al departament de Cultura perquè aquest el reformi i l'adapti a les necessitats d'un arxiu comarcal entre aquest any i el que ve. Amb aquest projecte, es vol posar fi a la manca d’espai de l’actual arxiu, situat a l’antic convent del Passeig 10 d’Abril, i al mateix temps modernitzar aquest equipament cultural.

Fa anys que s'estudiava una nova ubicació per a l'Arxiu, ja que les instal·lacions actuals han quedat petites. De fet, l'índex d'ocupació actual és del 133%, el que el converteix en el més saturat de tots els que formen la xarxa d'arxius de la Generalitat.

Des de l'Arxiu Comarcal veuen amb bons ulls el projecte, que posarà fi a la maca d'espai i millorarà la conservació dels documents.

L'emblemàtic edifici on es vol traslladar l'arxiu es va construir a finals del segle XIX com a banys públics i mai com a casa particular d'estiueig. Després de la guerra es va convertir en l'acadèmia Mont-Cerdà i el 1982 la propietària el va cedir a l'ajuntament. Des de llavors ha tingut diversos usos, com ara llar d'infants. Actualment acull activitats de diverses entitats culturals.

Parlen al vídeo: ALBERT PIÑEIRA, ALCALDE DE PUIGCERDÀ - EROLA SIMON, DIRECTORA ARXIU COMARCAL CERDANYA