La Seu d’Urgell ha acollit aquest dimarts a la tarda una jornada sobre els termes tradicionals dels pobles de l’Alt Urgell. Organitzada per l’Idapa i la Fundació del Món Rural, la trobada ha servit per presentar dos documents relacionats amb l’evolució dels termes municipals a l’Alt Urgell i amb el sistema d’organització basat en els béns comunals. En relació al primer aspecte, la jornada ha comptat amb la presència de l’autor del llibre “Els termes tradicionals de l’Alt Urgell”, que ha explicat l’objectiu de la publicació.

A l’Alt Urgell hi havia arribat a haver fins a 80 municipis, que van anar convergint fins als 19 actuals en dues grans etapes, al voltant de l’any 1845 i cap al final del franquisme . En alguns casos, van acabar donant com a resultat macromunicipis tant inconexos i difícils de gestionar com el de les Valls de Valira, que va des de Bescaran fins a Os de Civís.

El treball ja s’ha fet a cinc de les sis comarques de l’Alt Pirineu i Aran, i només queda el del Pallars Jussà. Aquest dimecres a la tarda, de fet, s’ha presentat el de Cerdanya a Puigcerdà.

Parlen al vídeo: JESÚS BURGUEÑO, AUTOR DEL TREBALL