L’arxiu comarcal del Pallars Jussà es va inaugurar fa 10 anys amb el propòsit de preservar tota la documentació pública i privada en condicions òptimes per tal de que la història de la comarca quedi documentada i ordenada. Durant aquest període l’arxiu ha obtingut un èxit molt gran i actualment l’equipament disposa de 128 fons ingressats.

L’arxiu durant aquests 10 anys s’ha bolcat a donar a conèixer la seva feina a la ciutadania en general, però també ha promogut l’estudi dels seus fons amb la beca de recerca Mossèn Jesús Castells i diverses publicacions. Però enguany a més ha programat diferents activitats per celebrar l’aniversari.

Les temàtiques de les altres exposicions previstes durant l’any són el ciclisme, la muntanya, les ermites i esglésies de la Terreta i un recorregut fotogràfic d’Isona i Conca Dellà. Però també la presentació dels llibres Josep Durany Abella i Memòries de Joseph Sullà de Sapeira i els diferents actes relacions amb la Beca de recerca de l’arxiu.
Des de l’arxiu se segueix fent un treball pedagògic perquè s’ingressi documentació, ja que és una forma de preservar la pròpia història.

Parlen al vídeo: FERNANDO LÁZARO, DIRECTOR ARXIU COMARCAL PALLARS JUSSÀ