El govern de la Generalitat vol incentivar la presència de metges especialistes a l'Alt Pirineu, on els centres sanitaris pateixen sovint la manca d'aquest tipus de professionals. Ho ha dit la Consellera de Salut Alba Vergés durant la visita d'aquest divendres a l'hospital de Cerdanya. En aquest sentit, Vergés ha explicat que el seu departament veu necessari comptar amb un 'sistema amb equitat territorial' i que, per tant, l'atenció que donen els centres sanitaris de Barcelona, per exemple, la puguin oferir també els hospitals del territori.

La consellera de Salut ha dit que des de l'executiu estan oberts a "contemplar" aquelles mesures que animin els professionals a desenvolupar la seva feina al Pirineu i ha citat com a exemple l'hospital cerdà. Tot i això, Vergés no ha concretat si aquestes seran de caire econòmic, com ho és el complement de ruralitat que cobren els facultatius de l'Institut Català de la Salut. 

La consellera ha explicat que el seu departament ha creat una nova direcció general de Professionals de la Salut per adaptar-se millor a les necessitats actuals i de futur de la població i que, entre moltes altres qüestions, també abordarà la manca d'especialistes en zones de muntanya. Ressaltant el caràcter transfronterer del centre sanitari de Puigcerdà, Vergés ha afirmat que la formalització d'aliances amb d'altres centres del país pot ser una bona eina per acostar els especialistes a la zona.

Pel que fa al model de finançament de l'Hospital de Cerdanya, que actualment l'aporta d'administració catalana en un 60% i la francesa en un 40%, ha dit que cal veure com aquest "s'adequa" en el temps i que és un tema que està "a l'agenda" del departament. A més, ha avançat que al mes de març ocuparà la presidència del seu consell d'administració i que es continuarà buscant fórmules per atraure els usuaris francesos.

Per últim, la consellera ha valorat positivament el projecte pilot que posarà en marxa l'hospital de Cerdanya a l'àrea de les Urgències per tal que els professionals puguin coordinar-se per atendre les emergències indistintament de si es produeixen en territori català o francès. Un model que es vol estendre a la resta del Pirineu i que, segons Vergés, servirà per 'eliminar fronteres'.

Parlen al vídeo: ALBA VERGÉS, CONSELLERA DE SALUT