'La comunitat jueva de Puigcerdà (c.1250-1493). Documentació i arqueologia de la vila nova i del call' és el títol del darrer llibre del que va ser el director del Museu Cerdà Oriol Mercadal i de Carme Subiranas. La publicació pòstuma s'endinsa en un dels capítols històrics de la vila, la que afecta el seu passat com a enclavament d'una colònia jueva, la qual va deixar restes històriques sota l'actual plaça del Call. Així doncs, el llibre recull tota la documentació arqueològica que es va fer durant els anys 92 i 93 i que posteriorment els seus autor van poder completar i contextualitzar.

El call jueu de Puigcerdà va ser durant anys l'únic excavat a Catalunya. Després de la intervenció arqueològica, es va edificar la zona i actualment només se'n pot veure un petit tram a tocar de l'edifici de la plaça Sant Agustí.

L'historiador i investigador Oriol Mercadal, que va morir a finals del 2017, va dirigir diverses excavacions arqueològiques i també fou autor i col·laborador en diferents publicacions, convertint-se així en una peça clau en la recerca cerdana.

El llibre, impulsat per l'Institut Ramon Muntaner, es presentarà aquest divendres 22 de febrer a les 7 de la tarda a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya. L'acte està organitzat pel Grup de Recerca de la Cerdanya com a complement del cicle de conferències «Explica'm una història».

De moment es posarà a la venda un tiratge curt, però la intenció és ampliar-lo en un futur

Parlen al vídeo: SARA ALIAGA, TÈCNICA CULTURA CONSELL COMARCAL CERDANYA