Les cases positives són aquelles que no només s’alimenten amb energia renovable, sinó que acaben generant més energia que la que la pròpia casa necessita. Una energia que extreuen del sol, i que per exemple, dos cases del Pallars Jussà, utilitzen per carregar els cotxes.

Aquestes cases, tot i tenir la possibilitat de connectar-se a la línia elèctrica convencional disposen d’un sistema que els permet tenir total autonomia i treballar amb energia solar, la llum, fer funcionar els electrodomèstics i fins i tot escalfar l’aigua.
El cost de construcció d’aquestes cases és molt semblant a una casa convencional i el sobrecost que suposa la instal•lació fotovoltaica s’amortitza en uns 8 anys, de manera que acaba suposant estalvi energètic i econòmic.

Són cases que capten energia molt ràpidament, per aquest motiu també s’ha de tenir cura de petits detalls del dia a dia com ara a l’estiu baixar persianes en moments de molt sol o vigilar amb l’obertura de finestres. Però els veïns d’aquestes cases estan molt contents amb els resultats. A més aquestes cases estan monitoritzades i a través d’una aplicació de mòbil se’n pot controlar els consums.

Parlen al vídeo: BORJA LLÀSER, VEÍ D’ARAMUNT - JORDI OLIVERES, COOPERATIVA PIRONEGAWAT