Els alcaldes de l’Alt Pirineu que van ser citats a declarar com a responsables de l’obertura de col·legis electorals el passat 1 d’Octubre del 2017 i amb la conseqüència de facilitar la celebració del referèndum, han rebut una notificació on se’ls informa de l’arxivament de la causa al·legant que no queda suficientment acreditat més enllà de meres suposicions o presumpcions penalment descartables. En aquest sentit, els alcaldes creuen que era la sortida lògica, ja que no consideren que la seva actuació aquell dia hagués de ser penalment castigada, perquè tan sols van exercir la voluntat del poble en un context plenament democràtic.

També alguns dels edils han fet notar la seva satisfacció per la notificació de fiscalia, però al mateix temps han expressat el seu rebuig al judici que s’està duent a terme aquests dies a Madrid.
Entre els alcaldes pirinencs que van anar a declarar i que s’han arxivat les diligències contra ells s’hi troben els de les poblacions de La Seu d’Urgell, el Pont de Suert, Bellver de Cerdanya, La Pobla de Segur, Sant Esteve de la Sarga, Tremp, Rialp i Sort. En total són 32 els alcaldes de la demarcació de Lleida contra els quals la Fiscalia Superior de Catalunya ha arxivat les diligències.

Parlen al vídeo: ALBERT BATALLA, ALCALDE DE LA SEU D’URGELL