El Síndic de Greuges ha lliurat aquest dilluns l'Informe al Parlament 2018 al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent. Es tracta d'un document que recull les actuacions més rellevants dutes a terme i les xifres més destacades amb relació a la tasca de defensa dels drets encomanada a la institució.

En total, el Síndic va rebre prop de 10.500 queixes i gairebé 10.000 consultes. D'aquestes, 18 es van registrar a l'Alt Urgell, 23 a Cerdanya, 25 a l'Alta Ribagorça, 28 al Pallars Jussà i 16 al Pallars Sobirà. Per tant, a l'Alt Pirineu es van tramitar 110 queixes i consultes.

Una d'aquestes té relació amb el permís d'investigació minera de tungstè al Parc Natural de l'Alt Pirineu que ha sol·licitat una empresa, en concret a la zona del Port de Salau (Pallars Sobirà). La sol·licitud d'autorització està en tràmit d'avaluació d'impacte ambiental i el Síndic ha demanat al Departament de Territori i Sostenibilitat informació respecte d'aquest assumpte.

També a Pallars Sobirà, el Síndic ha tornat a rebre queixes de residents de Malmercat, Tornafort i Puigforniu que l'any 2011 ja van plantejar el mal estat d'un tram de la carretera L-5131. Suggereix a l'Ajuntament de Soriguera, al Consell Comarcal, al Departament de Territori i Sostenibilitat i a la Diputació de Lleida que es valorin conjuntament els treballs que cal executar per arranjar el camí definitivament i que es determini el finançament de la intervenció integral. I és que un dels motius que genera més queixes de les persones que viuen en nuclis rurals és l'estat dels camins i de les carreteres que els connecten amb les poblacions on estan situats els serveis més bàsics.

El Síndic també ha tramitat una queixa i actuació d'ofici amb el consorci de l'aeròdrom de Cerdanya, referent al nou pla director urbanístic que està tramitant la Generalitat.

A nivell català, enguany les queixes al voltant de la protecció de drets socials han tornat a repuntar per primer cop en molts anys i tornen a constituir el primer bloc de queixes que rep la institució del Síndic, amb un 32% de les queixes iniciades durant l’any. L’any ha estat especialment dur per a les persones que es troben en risc d’exclusió social i mai com fins ara el Síndic havia rebut tantes queixes de persones, la majoria dones amb fills, en situació d’emergència social. El segon gran bloc és el de l'administració publica i tributs, que representa prop del 28% del total de les consultes i queixes, seguit de les Polítiques territorials, amb un gairebé 18,5%: