El Clúster empresarial transfronterer 'El Sol dels Pirineus' vol crear a la comarca un model d'edificació sostenible i saludable. La iniciativa, que va néixer durant la darrera jornada de treball, busca fomentar criteris respectuosos amb l'entorn dins l'àmbit de la construcció, una tendència que, segons han detectat des del clúster, ja comença a ser present a Cerdanya.

Tot i que es tracta d'un model a llarg termini, el clúster té clar que s'ha de començar a treballar en aquesta direcció. Així que el primer pas serà revisar les normatives actuals de les dues bandes de la frontera per dissenyar un model propi, on es prioritzi la innovació i la col·laboració entre diferents agents transfronterers.

Després caldrà analitzar l'estat actual dels edificis existents a la comarca. Els primers, seran els públics. Per això, el clúster preveu fer una auditoria en aquests equipaments que després s'estendrà en l'àmbit privat, buscant sempre la col·laboració entre els dos sectors.

L'objectiu de tot plegat és arribar a crear un model d’edificació saludable i sostenible sobre el que se'n pugui fer difusió per poder comercialitzar-ho entre els residents i no residents del territori.

Altres projectes que el clúster preveu iniciar properament són productes adreçats al turisme de salut i als esportistes que fan una estada per millorar el seu rendiment. També vol crear un catàleg sanitari especialitzat per atreure pacients d'arreu i fomentar l'etiqueta de 'territori inclusiu'.

'El Sol dels Pirineus' va néixer el 2012 amb l’objectiu de posicionar la comarca com a referent turístic internacional mitjançant la col·laboració de diferents sectors com l’alimentació, l’esport, la salut, la sostenibilitat i el turisme. L'agrupació està formada actualment per una trentena de membres de l’Alta i la Baixa Cerdanya i el Capcir i compta amb finançament europeu. Entre els seus objectius hi ha desestacionalitzar el turisme, obrir la vall a nous mercats i que, tot plegat, acabi generant oportunitats de negoci al territori.

Parlen al vídeo: RAMON TRESERRAS, DIRECTOR CLÚSTER