La periodista d'Oceja, Frédérique Berlic, és l'autora de l'exposició 'La Retirada del febrer de 1939: la Cerdanya ho recorda’ que s'ha inaugurat aquest divendres a l'Arxiu Comarcal de Cerdanya, coincidint amb el 80è aniversari de l’arribada de les tropes nacionals a la frontera. Es tracta d'un recull de fotografies i testimonis dels veïns de les poblacions de l’alta Cerdanya - Enveig, La Tor de Querol, La Guingueta d'Ix i Oceja- que van acollir els refugiats i l’exèrcit republicà en retirada. També compta amb fotografies i cròniques dels reporters de mitjans europeus que cobrien l’esdeveniment des de territori francès. Berlic va dedicar 3 anys a recopilar les 150 fotos d'aquesta exposició.

Fotografies del bombardeig de Puigcerdà, dels refugiats creuant el pont fronterer de La Guingueta d'Ix o esperant per marxar a l'estació de tren de La Tor de Querol, són algunes de les fotografies que podran veure els visitants.

Aquesta exposició va ser presentada per primera vegada l’any 2009 coincidint amb el 70è
aniversari de la Retirada i d’aleshores ençà ha estat exposada a diferents indrets de França.
Posteriorment, l’any 2012 Berlic va editar un llibre amb el mateix títol de l’exposició on amplia
la recerca amb nou material.

L'exposició s'emmarca dins el 4t Cicle de xerrades 'Explica'm una història', que té lloc durant tres divendres del mes de febrer.

La mostra és podrà visitar gratuïtament fins el 30 d'abril a l'Arxiu Comarcal, situat al Passeig 10 d'Abril de Puigcerdà.

Parlen al vídeo: FRÉDÉRIQUE BERLIC, PERIODISTA