L’Ajuntament de Guils de Cerdanya ja ha adjudicat les obres de millora del cementiri vell de Saneja a l’empresa Munt Pirenaica i per tant, els treballs començaran en els propers dies. El cost d’aquesta primera fase del projecte ha estat adjudicat per un import de poc més de 46.000 euros.

El projecte del cementiri vell de Saneja preveu la millora i l’embelliment d’aquest espai. Les obres d’ordenació del cementiri, el seu entorn, més la il·luminació de l’església de Sant Vicenç és un projecte que es preveu que estigui finalitzat a primers de l’any vinent.

Cal recordar que la redacció del projecte va anar a càrrec de l’estudi d’arquitectura Maurell de Barcelona que és originària de Guils de Cerdanya. De fet, tenen els seus avantpassats enterrats al cementiri del nucli de Saneja. Aquest vincle familiar ha fet que els arquitectes hagin col·laborat desinteressadament en el redactat del projecte.

La historiadora local, Dolors de Moxó, també hi ha participat activament, fent un estudi exhaustiu de les famílies enterrades, fins a 164 -les primeres del 1871 i la darrera el 1961. Tota aquesta informació es plasmarà en uns panells que s’instal·laran al nou accés del cementiri.