Aquest dijous al vespre s’ha inaugurat a Cracòvia l’exposició itinerant Perseguits i Salvats: no volien que existíssim produïda per L’Institut d’Estudis Ilerdencs dins del projecte que té per finalitat donar a conèixer les rutes d’evasió durant la Segona Guerra Mundial pel Pirineu de Lleida.
La inauguració de l’exposició ha comptat amb la presència de vicepresident tercer de la Diputació de Lleida Jordi Latorre i amb Josep Calvet, comissari de la mostra que ha ofert la conferència Lleida, refugio de judios durante la Segunda Guerra Mundial.
La mostra es podrà veure fins al proper 28 de febrer a l’institut Cervantes d’aquesta ciutat polonesa i precisament aquest divendres el mateix espai ha acollit el passi del documental Perseguits i Salvats.
La setmana vinent l’exposició també es podrà visitar a Madrid, al Centro Sefarad-Israel, de manera que coincidirà en 3 escenaris al mateix temps: Tel-Aviv, Polònia i Madrid.
Aquesta exposició és una de les diferents accions del projecte que té com a principal objectiu recuperar la memòria del pas pel Pirineu lleidatà de milers de jueus que fugien de la persecució nazi durant la Segona Guerra Mundial.