Protecció Civil ha activat aquest dimecres l'alerta del pla Vent Cat per les fortes ratxes de vent que s'han registrat al Pirineu i també a altres zones de Catalunya, com Tarragona o Terres de l'Ebre. A partir de les 6 de la matinada i durant tot el dia, el Servei Meteorològic de Catalunya ha qualificat l’alerta de nivell 3 sobre 6, és a dir perill alt, a totes les comarques de l'Alt Pirineu.
Vent de component nord, amb cops forts i alguns de molt forts a totes les cotes. De fet feia 4 anys que l'estació meteorològica de l'Aeròdrom de Das, a Cerdanya, no mesurava una ratxa de vent tan forta com els 108,7 km/h d'aquest dimarts a la nit. A la Tosa d'Alp s'ha arribat als 118km/h, mentre que a cotes més baixes, com a la capital ceretana, el cop de vent més fort ha fregat els 40km/h o a Organyà, per exemple, ha arribat als 55km/h.
El fort vent ha obligat a les estacions d'esquí a tancar les zones més altes del domini. Tot i això, la baixada de les temperatures de les darreres hores els ha permès produir neu amb l'objectiu d'oferir més quilometres esquiables als seus clients.
Protecció Civil de la Generalitat ha recordat que en episodis ventades intenses cal extremar les precaucions en els desplaçaments i activitats a l’aire lliure, tant a l’entorn natural com a les zones urbanes.
Per altra banda, el departament d'Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació prohibeix temporalment les cremes controlades a l'Alt Urgell i la Cerdanya, segons el Pla Alfa, on ara mateix ambdues comarques presenten un risc d'incendi alt a causa de la sequera dels darrers dies.