Aquest dijous la biblioteca de la universitat de Tel Aviv, a Israel, ha acollit la inauguració de l’exposició “Perseguits i Salvats: Catalunya i els refugiats jueus durant la Segona Guerra Mundial” i ha comptat amb la presència del vicepresident segon de la Diputació de Lleida, Gerard Sabarich.
La mostra està formada per cinc parts: la solidaritat de lleidatans anònims que van ajudar els que fugien de l’Holocaust, els detonants que van disparar les alarmes entre el poble jueu, els mètodes de repressió, el context històric dels Pirineus i la contextualització de l’Estat espanyol. I anirà acompanyada d’una jornada sobre el tema amb experts d’arreu del mon.
Aquesta exposició forma part d’un projecte més ampli de difusió de la història a través de les rutes d’evasió dels refugiats jueus pel Pirineu de Lleida i que ja ha estat exposada en diferents espais pirinencs. Ara és el torn de Tel Aviv i a partir del 10 de gener es podrà visitar a l’Instituto Cervantes de Cracòvia.